Diverse experts menen dat het laatste uur voor de Storm Worm geslagen heeft. De hoeveelheid spam afkomstig uit het Storm-netwerk is sterk afgenomen. Sinds de sluiting van de Californische schurken-isp Atrivo, ruim een maand geleden, hebben de beheerders van het Storm-botnet geen spamrun meer verstuurd.

Security-expert Joe Stewart (SecureWorks) sprak eind vorige week het vermoeden uit dat het Storm-botnet waarschijnlijk bestaat uit niet meer dan 30.000 geïnfecteerde computers. Omdat de makers van de Storm Worm met het einde van Atrivo drie van hun vier master servers zijn kwijtgeraakt, zouden ze waarschijnlijk het bijltje erbij neer hebben gegooid.

Volgens FireEye zijn we voorlopig echter nog niet van de Storm Worm verlost. Dat de spam-activiteiten van de Storm Worm niet meer voorkomen, hoeft volgens FireEye niet te betekenen dat het botnet niet meer bestaat. Het bedrijf heeft in twee dagen de communicatie onderschept van ruim 165.000 zombies die onderdeel uitmaken van Storm. Op basis van deze informatie schat FireEye dat het Storm-botnet nog uit ten minste 200.000 nodes bestaat.

Bron: Techworld