De nieuwste versie van Firefox wordt geleidelijk aan uitgerold naar alle gebruikers van versie 5. Die krijgen het sinds gisteren automatisch aangeboden als een update. In Firefox 6 zit ingebouwde controle van plug-ins, waarbij verouderde en veelal onveilige plug-ins worden geblokkeerd.

Onder de motorkap

De overige verbeteringen in Firefox 6 zijn minder zichtbaar. Zo heeft de browser nu meer verfijnde instelmogelijkheden voor cookies, wachtwoorden en pop-up vensters. Die zijn per site in te stellen, in plaats van voor alle bezochte sites. Deze privacy-beheerfunctie is aan te roepen door het commando about:permissions in te tikken in de adresbalk.

Daarnaast heeft Firefox 6 nieuwe functies speciaal voor webdevelopers. Zij krijgen enkele tools onder een specifiek uitklapmenu: 'Webontwikkelaar'. Daaronder een verbeterde web console en een geheel vernieuwde JavaScript-editor (Scratchpad).

Ook zijn er voor developers nieuwe api's toegevoegd waardoor webapplicaties op verschillende platformen en apparaten goed werken in Firefox. Ook is de ondersteuning voor touch-bediening vanuit de mobiele Firefox-variant overgeheveld naar de desktopuitvoering.

Geheugenverbruik

Voor Firefox 7 staat het aanpakken van het geheugenverbruik op de planning. Mozilla wil het uit de hand lopende geheugengebruik van zijn browser beperken. Dat doet het onder meer door te jagen op zogeheten 'zombie-compartimenten'; afgesloten geheugendelen die geen bestaansreden meer hebben maar toch nog 'voortleven'.

Rapportagetools voor die onnodige geheugenbezetting door Firefox zijn al verwerkt in de bèta-uitvoering van versie 7. Enkele bestaande bugs die geheugen vreten, zijn al opgelost in de alpha-uitvoering (het Aurora-kanaal) van Firefox 8. Versie 7 staat gepland om 27 september uit te komen, versie 8 gaat dan in bèta en komt zes weken later uit.