De addon HTTPS Everywhere biedt een ssl-verbinding met websites en is gratis te downloaden. De encryptiesoftware komt voort uit een samenwerking tussen privacyorganisatie the Electronic Frontier Foundation (EFF) en het anonimiseringssysteem The Onion Routing (Tor) project.

De versleuteling werkt voor sites als Google, Twitter, Facebook en Paypal. Daarnaast beveiligt het ook verkeer van en naar grote krantensites, zoals The New York Times, the Washington Post en werkt het uiteraard ook voor de sites van EFF en Tor zelf. De software is gebaseerd op Strict Transport Security (STS) dat is ontwikkeld door de makers van de populaire addon Noscript. Het is ook mogelijk om zelf de addon in te regelen voor andere sites, aldus de makers.

Niet standaardmodus

Vorige maand is Google begonnen met het aanbieden van versleutelde zoekopdrachten. Dat gebeurt via https://www.google.com en gebruikt ongeveer hetzelfde concept als HTTPS Anywhere. Het verschil is dat Google's eigen versleuteling alleen werkt met zoekopdrachten waarbij van tevoren dat beveiligde domein wordt gebruikt. Veel sites bieden tegenwoordig wel een optionele ssl-versleuteling, maar gebruiken die modus niet als standaard.

Niet altijd helemaal veilig

Het kan zijn dat met de nieuwe Firefox-addon de bezochte webpagina's nog steeds niet helemaal worden versleuteld, erkennen de makers. "Denk eraan dat zelfs als je je op een https-pagina bevindt, er altijd de kans bestaat dat die niet helemaal is versleuteld."

"Dit is alleen het geval als Firefox een gekleurde adresbalk laat zien en een ongebroken link-icoon toont in rechter onderhoek. Is dit niet het geval, dan is de pagina niet helemaal versleuteld en dan kan je nog steeds kwetsbaar zijn voor verschillende vormen van afluisteren of hacks."