Firefox-gebruikers krijgen van Mozilla ook het advies de scriptscanner van McAfee geheel uit te schakelen. De blokkade is ingesteld omdat ScriptScan veel crashes veroorzaakt, meldt Mozilla in een bericht. Opheffen van de blokkade en doorgaand gebruik van die add-on is voor eigen risico van gebruikers, laat de open source-stichting weten.

Updateprobleem

Op supportforums van securityleverancier McAfee wordt geklaagd over de add-on voor Firefox. Het probleem raakt gebruikers van Firefox 7, zegt McAfee-woordvoerder Francie Coulter tegen de IDG News Service. “McAfee heeft de oorzaak geïdentificeerd en werkt actief samen met het Firefox-team om deze kwestie op te lossen." De woordvoerder verwacht dat er op korte termijn een update uitkomt, maar specificeert niet hoe lang dat duurt.

Firefox 7 is de nieuwste versie van de Mozilla-browser, waarvan elke zes weken een volledig nieuwe versie verschijnt. Mozilla gaat begin komend jaar over op automatische, stille updates. Het werkt daarvoor nu ook aan manier om de compatibiliteit van add-ons te verbeteren. Vaak werken add-ons niet of niet goed op een nieuwe Firefox-versie. In het geval van ScriptScan en Firefox 7 werkt heel heel de browser niet goed meer.

Controle op plug-ins

Mozilla controleert sinds twee jaar preventief op onveilige plug-ins voor Firefox. Kort na de invoering van die controle zijn al twee stuks van Microsoft uitgeschakeld. De betreffende add-ons, de Microsoft .NET Framework Assistant en de Windows Presentation Foundation, waren volgens Mozilla instabiel en onveilig. Er was sprake van een kritiek beveiligingslek in die Microsoft-software, maar dat is later deels ontkracht.