In een statement aan de IDG Nieuwsdienst zegt Johnathan Nightingale van Mozilla dat de standaard encryptie op dit moment alleen nog in de nightly builds van de browser zit. Die pre-betaversie van de browser is vaak een proeftuin voor nieuwe functies, waarbij sommigen later nog sneuvelen. Volgens Nightingale is de kans groot dat deze functie opduikt in een toekomstige versie van Firefox.

“Als we geen problemen tegenkomen zal [deze functie] door Aurora- en beta-kanalen schuiven en uiteindelijk bij alle Firefox-gebruikers terechtkomen. Dat geldt ook voor de niet-Engelse versies van Firefox", zegt Nightingale, die directeur is van de ontwikkelafdeling van Mozilla. In welke versie de functie uiteindelijk terechtkomt is onduidelijk, maar Mozilla is recent overgestapt op zeswekelijkse updates. Daarom zou de standaard-encryptie binnen zes weken beschikbaar kunnen zijn.

Google doet het zelf ook niet standaard

Google is nog altijd de standaard zoekmachine in Firefox. Zoekopdrachten worden nog niet standaard versleuteld, terwijl dit wel extra privacy geeft voor gebruikers van de browser. Google zelf biedt al langer SSL-encryptie voor zijn zoekmachine, maar dat is dan altijd optioneel. Gebruikers die zijn ingelogd met een Google-account krijgen sinds kort wel automatisch de SSL-versleutelde versie van de zoekmachine voorgeschoteld.

Volgens PC Advisor is Firefox de eerste browser die zoekopdrachten gaat versleutelen. Chrome, Google's eigen browser, doet dat op dit moment nog niet. Bij Mozilla werd al sinds februari vorig jaar gediscussieerd over de optie om zoekopdrachten te versleutelen. Aanvankelijk was de kritiek van onder meer Google's security-engineer Adam Langley dat de versleutelde zoekmachine niet 'snel en compleet genoeg' zou zijn.