Updates voor Firefox 4 worden automatisch gedownload en geïnstalleerd zonder dat de gebruiker daarin een keuze heeft of daarover geïnformeerd wordt. "We gebruiken het dialoogvenster alleen voor grote updates, zoals van versie 4 naar 4.5 of naar 5", zegt Firefox-ontwerper Alex Faaborg in een mailinglist voor ontwikkelaars.

Wel opt-out

Hij benadrukt dat gebruikers wel de mogelijkheid krijgen om die automatische updates uit te schakelen. Een opt-out voor de stille updates is dus mogelijk. Dit in tegenstelling tot Google's webbrowser Chrome waar de automatische updates onvermijdelijk zijn. Volgens Google is automatisch - en stilzwijgend - updaten het veiligst voor de gebruiker.

Faaborg argumenteert dat het ontwikkelteam van Mozilla veel klachten krijgt over de vele updates voor Firefox. "Mensen kunnen niet eens het verschil zien met de nieuwe versie (die eigenlijk slechts een security patch was)", schrijft de Firefox-ontwikkelaar. Die noodpatch (versie 3.6.8) is uitgebracht nadat bleek dat een reguliere patch (3.6.7) voor vastlopers zorgde bij gebruik van Flash.

Noodpatches versus foute updates

De automatische updatefunctie van Firefox 4 moet de uitrol van noodpatches versoepelen. Tegelijkertijd zorgt dat er ook voor dat een eventuele foute update direct wordt geïnstalleerd. Veel gebruikers ontkomen door laat updaten juist aan fouten, maar ondertussen staan ze wel bloot aan malware die inhaakt op gaten die door patches worden gedicht.

De nieuwe update-functie in Firefox 4 is nog wel zichtbaar voor de gebruiker; als update-balk die in beeld komt wanneer de browser start. Faaborg schrijft dat daar nog aan wordt gewerkt: "Idealiter kan de update op de achtergrond worden toegepast."

Dilemma

Firefox-ingenieur Robert Strong van Mozilla erkent op de mailinglist dat het wel of niet automatisch updaten een dilemma is waarbij de open source-stichting hoe dan ook gebruikers voor het hoofd stoot. Er is volgens hem geen 'one size fits all'-optie voor het updaten van de browser die iedereen tevreden stelt, net zomin als de huidige instelling iedereen tevreden stelt.

Strong werkt aan de update-functie en stelt dat het nog niet zeker is dat die gelijk meekomt in Firefox 4. De nieuwe versie van de open source-browser moet later dit jaar uitkomen. Er zijn al bèta's beschikbaar van de nieuwe browser. De automatische update-functie staat nog niet vermeld bij de nieuwe features.