Hoewel de tweede bèta van Firefox 3.1 nog niet uit is, zijn er wel nightly builds beschikbaar. Mozilla-ontwikkelaar Ehsan Akhgari doet op z'n blog uit de doeken hoe de privacymodus werkt.

Ook altijd privé

Als de optie, genaamd Private Browsing, aanstaat verwijdert Firefox de hele surfgeschiedenis, ingevulde gebruikersnamen, zoektermen, wachtwoorden en cookies meteen na het afsluiten van het venster.

De nieuwe privacymodus kan op elk moment tijdens een surfsessie worden ingeschakeld, maar gebruikers wordt dan eerst gevraagd hun huidige venster te sluiten, inclusief alle openstande tabbladen, waarna het nieuw 'privé-venster' verschijnt. Als dit venster wordt gesloten, opent Firefox de originele surfsessie weer.

Gebruikers kunnen ook instellen dat Firefox altijd in de privacymodus opstart. Hiervoor dient de functie 'browser.privatebrowsing.autostart' in de about:config settings te worden aangezet.

Doorbraak van pornoknoppen

Een soortgelijke modus bestaat al langer in Internet Explorer, Google Chrome en Safari. De functie stond sinds 2004 in de planning van Mozilla, maar was niet op tijd af voor de release van Firefox 3.0 afgelopen juni. Vorige maand besloot Mozilla dat de nieuwe mogelijkheid wordt toegevoegd aan Firefox 3.1.