De overheden van Duitsland, Frankrijk en Australië adviseren Windows-gebruikers om Internet Explorer (IE) te mijden. Firefox-maker Mozilla meldt dat er een statistisch significante stijging is in het aantal downloads vanuit die twee Europese landen. Nederland raadt IE niet af.

Europa voorop

Firefox is al veelgebruikt in Duitsland, maar piekt nu in verband met het gloednieuwe zero day-gat in Microsofts browser. Sinds afgelopen vrijdag telt Firefox zo'n 300.000 extra downloads vanuit Duitsland. Die piek komt bovenop de al aanzienlijke groei door nieuw gekochte pc's van de feestdagen, meldt de Duitse ict-nieuwssite The H. Ook Frankrijk vertoont een stijging, meldt een Mozilla-woordvoerder aan de Britse ict-nieuwssite The Register. Die cijfers zijn nog niet opgedoken in Mozilla's metingen.

De Noorse browsermaker Opera spreekt van een ruime verdubbeling van het aantal downloads vanuit Duitsland. Opera zit nu op 18.000 downloads per dag, aldus zakenkrant The Wall Street Journal. In Australië meet Opera nu een downloadtoename van 37 procent.

Frankrijk gaat echter niet of nauwelijks overstag voor de Noorse browser; de downloads vanuit dat land vertonen geen opvallende stijging. Het is niet bekend of de Chrome-browser van Google nu ook groei doormaakt. De cijfers van browsermeters als Net Applications zijn nog niet bijgewerkt voor deze maand.

IE-noodpatch komt

Microsoft heeft al toegezegd vóór 9 februari met een noodpatch te komen voor het beveiligingsgat in IE. Exploitcode daarvoor is al uitgelekt en nu ook aangepast om naast IE6 ook te werken op IE7 en 8. Daarnaast is er ook een variant ontwikkeld die beveiligingsmaatregel DEP (Data Execution Prevention) omzeilt. Microsoft noemt tot op heden DEP als één van de factoren die de impact van de exploit vermindert.

Versus Chrome

Ondanks de nu geboekte groei blijven browsers als Opera, Chrome en ook Safari van Apple klein. Verder is Firefox een serieuze concurrent voor IE, maar zit de open source-browser zakelijk gezien in een benarde positie. De stichting achter de browser is voor de inkomsten namelijk grotendeels afhankelijk van Google.

Die zoekmachine betaalt voor de instelling als default in de Firefox-browser. Google heeft echter ook een eigen browser, Chrome. Die heeft meteen na de introductie al de plek van Firefox ingenomen in het applicatiepakket Google Pack. Het Firefox-contract loopt in november 2011 af. Analisten en jounalisten speculeren dan ook dat Firefox klem zit.

Tussen de 91 en 94 procent van de 29 miljoen dollar omzet van de Mozilla-stichting is afkomstig van Google. In 2008 was het ongeveer 90 procent, in 2007 nog 88 procent en in 2006 zo'n 85 procent. Mozilla beweerde in 2007 al dat het best zonder het geld van Google kan. "Er zijn ook andere manieren om geld te verdienen met een browser", luidde de niet gespecificeerde verklaring toen.

App store

Vorige maand is er wel iets duidelijk geworden over de plannen van Mozilla voor alternatieve inkomstenbronnen. De browsermaker zet een winkel op voor betaalde Firefox add-ons. De inkomsten worden gedeeld met de ontwikkelaars van add-ons. Dit jaar wordt er een pilot gedaan met deze app store.

Duitse downloads Firefox: