Volgens Mozilla hebben gebruikers last van 'update-uitputting' en klagen ze daarover bij de browsermaker. “In het verleden hebben we er zeer zorgvuldig voor gezorgd dat mensen weten dat er iets verandert aan hun webbrowser voordat het verandert", blogt Mozilla-voorzitter Mitchell Baker. “Vandaag de dag laten mensen ons - luidkeels - weten dat de notificaties irritant zijn en dat een stil updateproces belangrijk is."

Zij geeft aan dat Mozilla hier nu aan werkt. “De eerste set verbeteringen moet opduiken in de volgende Firefox-release, met meer verbeteringen in de komende paar maanden." Mozilla brengt sinds begin dit jaar elke zes weken een geheel nieuwe versie van zijn open source-browser uit. De planning tot en met Firefox 13 staat al vast.

Windows UAC omzeilen

De overgang naar automatische updates staat gepland voor begin 2012. Dan komen Firefox 10 uit (op 31 januari) en versie 11 (op 13 maart). Baker geeft niet aan in welke versie de auto-update opduikt. De developers hebben hiervoor eerst nog wat werk te verrichten.

Mozilla stuit namelijk ook op Windows' beveiligingsfunctie UAC (User Account Control), die bij installatie van software de gebruiker om permissie vraagt. De Firefox-makers werken nu aan manieren om dit te omzeilen, nadat de gebruiker eenmalig toestemming voor updates heeft gegeven. Developer Brian Bondy verwacht dit in het eerste kwartaal van 2012 klaar te hebben.

Problemen met add-ons

Baker erkent dat nieuwe browserversies problemen kunnen veroorzaken met add-ons. Dat is volgens haar één van de voornaamste redenen voor de update-notificaties, dat is straks niet meer nodig. Mozilla werkt namelijk aan verbeterde compatibiliteit voor add-ons, verzekert ze in haar blog. Dat houdt in dat add-ons standaard als compatibel worden beschouwd door nieuwe Firefox-versies.

De net verschenen nieuwste versie 7 is na de release plots weer ingetrokken. De uitrol is in de wacht gezet omdat er een probleem is opgedoken met add-ons. Geïnstalleerde extensies in Firefox bleken na de upgrade ineens verdwenen. Een workaround was wel direct beschikbaar. Inmiddels heeft Mozilla een fix uitgebracht en valt er weer gewoon te updaten naar Firefox 7.

Voorbeeld Chrome

De open source-stichting volgt met automatische, stille updates het voorbeeld van Google, die updates voor Chrome automatisch uitrolt. Die browser installeert updates voor zichzelf op de achtergrond en de nieuwe Chrome-versie is actief zodra gebruikers de browser uit en weer aan hebben gezet.

Ondertussen werkt Mozilla nog aan een plan om zakelijke gebruikers lange termijn-support voor Firefox te bieden. Dit in reactie op ophef over het afkappen van support voor Firefox 4, die toen net drie maanden oud was. Mozilla stelde destijds de zakelijke markt niet belangrijk te vinden. Het is op dit moment niet duidelijk hoe die langetermijnsupport zich verhoudt tot de automatische updates.