"Soms download je software en kom je er later achter dat er ook een add-on is meegeïnstalleerd in de browser, zonder dat je hiervoor toestemming hebt gegeven", schrijft Mozilla in een toelichting. Om dit tegen te gaan staan addons voortaan standaard uitgeschakeld. Na installeren vraagt Firefox 8 gebruikers of ze de uitbreidingen toch willen zien.

De blokkade van add-ons is een van de manieren waarop Mozilla reageert op de meldingen van traag laden van pagina's en geheugenproblemen, die soms veroorzaakt worden door buggy code in browseruitbreidingen. Mozilla heeft de add-on-blokkade in augustus al aangekondigd.

Twitter-integratie in meer landen

Mozilla zette Firefox 8 eerder deze week vervroegd online. Eén browseruitbreiding heeft Mozilla juist in de nieuwe versie juist meer geïntegreerd: Twitter-ondersteuning. In de Engelse, Portugese, Sloveense en Japanse versies van de browser is via de zoekbalk naar Twitter-gebruikers en -hashtags te zoeken. De Twitter-ondersteuning wordt binnenkort uitgebreid naar andere landenversies, belooft Mozilla.