Mozilla test de functie momenteel in zijn nightlies. De maker van de open-source-browser wil hiermee voorkomen dat Firefox-gebruikers als gevolg van bijvoorbeeld een harddiskcrash hun gegevens kwijt raken. Op dit moment wordt er nog naast een gebruikersnaam en wachtwoord, een unieke herstelsleutel gegenereerd, die nodig is om gegevens te herstellen.

Chrome-imitatie

Deze herstelsleutel van zesentwintig tekens wordt niet altijd goed bewaard, waardoor mensen niet meer bij hun gegevens kunnen. Ook resetten van de herstelsleutel helpt niet. Firefox' concurrent Google Chrome heeft dit probleem niet omdat het alleen een gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt. Mozilla hoopt met het imiteren van Chrome het zijn gebruikers gemakkelijker te maken.

Mobiel wel makkelijker

Althans, wat betreft de desktop-versie. In Firefox' mobiele versie is het namelijk vrij eenvoudig om een sync-account te koppelen. Mensen hoeven alleen een door de mobiele Firefox gegeneerde code van twaalf tekens op de desktop in te typen om de synchronisatie te starten. Een gebruikersnaam en wachtwoord is niet nodig, maar fysieke toegang tot de gebruiker zijn pc of laptop wel.

Niet veiliger

Dat Firefox sync gebruiksvriendelijker probeert te worden is een goed teken, maar veiliger wordt het er in ieder geval niet op. Het is nog steeds zo dat Firefox de gegevens end-to-end versleuteld, maar de bestaande verplichting om een moeilijk te raden unieke sleutel te gebruiken maakt het vrijwel onmogelijk om een Firefox sync-account te hacken. Ook de unieke, eenmalige codes van de mobiele Firefox-versie in combinatie met een verplichte fysieke toegang tot pc of laptop, is veiliger. Laten we echter niet te snel conclusies trekken en versie 30 van Firefox afwachten.

Firefox nightly met registratiescherm voor een Firefox-account.