Sony maakt sinds begin dit jaar gebruik van de zogeheten xcp-technologie, welke het bedrijf licenseert van het Engelse bedrijf First 4 Internet. Volgens Sony zijn er twintig titels voorzien van de kopieerbeveiliging. De directeur van First 4 Internet, Matthew Gilliat-Smith, noemt alle commotie tegenover TG Daily 'een storm in een glas water'.

"Ik wil duidelijk maken dat dit geen kwaadaardige software is. Het is geen spyware. Het is niets meer dan bescherming van content", aldus Gilliat-Smith. "De software gebruikt cloaking-technologie om bepaalde zaken onzichtbaar te maken, zoals een rootkit dat ook doet. Wij zetten dit alleen in om content te beschermen. Meer niet."

Vorige week bracht beveiligingsexpert Mark Russinovich van Sysinternals naar buiten dat cd's van Sony BMG stiekem software installeren. Deze software is voor een standaardgebruiker niet terug te vinden. Het verwijderen van deze zogeheten rootkit is ook niet zonder risico en kan zelfs de pc onbruikbaar maken. Rootkits zijn een verzameling programma's waarmee bestanden, directories, registersleutels en software ongezien kunnen worden geïnstalleerd.

Crash

Sony heeft naar aanleiding van alle commotie een patch beschikbaar gesteld. Het enige dat deze patch doet is de onzichtbare software zichtbaar maken. Echter, in sommige gevallen crasht de pc bij het installeren van de patch.

Opvallend in deze zaak is de uitspraak van Thomas Hessa van Sony BMG's Global Digital Business tegenover NPR: "De meeste mensen weten niet eens wat een rootkit is, dus waarom zullen zij zich er zorgen om maken?"