Eind vorige week heeft Microsoft een tussentijdse patch voor een beveiligingsgat in Windows XP, Vista, Server 2003 en 2008 uitgebracht. Door dat gat is het mogelijk om via malafide plaatjes malware te installeren op de computer van een slachtoffer. Kort na het uitbrengen van deze tussentijds patch bleek dat deze alleen werkt op Engelstalige systemen.

Vals gevoel van veiligheid

Dat meldt beveiligingsbedrijf G-Data op haar blog. Onderzoekers van het bedrijf hebben de patch getest en kwamen tot de conclusie dat veel systemen met een niet-Engelstalige Windowsinstallatie niets heeft aan de patch. Japanse en Italiaanse gebruikers kunnen de patch bijvoorbeeld wel toepassen.

Gebruikers die de patch denken te installeren krijgen bovendien geen foutmelding te zien. Zij denken zo dus mogelijk veilig te zijn terwijl dat helemaal niet zo is. G-Data heeft Microsoft geïnformeerd over het probleem en meldt dat het Amerikaanse bedrijf wel zo snel mogelijk een patch voor de patch uitbrengt.

Work-around voor Nederlandse systemen

Momenteel wordt het gat alleen nog uitgebuit op systemen met Windows XP SP3. Voor de andere systemen is er nog geen exploit beschikbaar. G-Data meent daarom dat het gat waarschijnlijk nog niet echt gevaarlijk is voor veel gebruikers. In tegenstelling tot een bug in Internet Explorer die enkele weken ontdekt werd.

Desalniettemin legt het beveiligingsbedrijf wel uit hoe gebruikers met een niet-Engelstalige versie van Windows het gat handmatig kunnen dichten. Met een Nederlandse versie van Windows doen gebruikers dat door het commando

Echo y| cacls %WINDIR%\SYSTEM32\shimgvw.dll /E /P Iedereen:N
in een opdrachtprompt in te voeren.

Een nadeel van die handmatige oplossing van G-Data is dat de afbeeldingen die normaal gesproken met de ‘Windows-viewer voor afbeeldingen en faxen’ worden geopend niet langer correct weergegeven worden.