Dat stelt Dirk Hengst van VirusAlert, een Nederlandse site gewijd aan computervirussen. "Fizzer heeft optimaal gebruik kunnen maken van de window-in-time. Dat is de periode tussen ontdekking van een virus, het ontwikkelen van herkenningsbestanden door de anti-virusfabrikanten en het daadwerkelijk fysiek installeren van de updates bij de gebruiker." Het virus werd eind vorige week voor het eerst gesignaleerd, maar sloeg maandag pas hard toe. Dat was ook het moment dat veel anti-virusbedrijven hun virusdefinities (dat-files) voor Fizzer online zetten. Marius van Oers, virusdeskundige van Network Associates (McAfee): "Elke week hebben we tussen de honderd en honderdvijftig nieuwe entries in onze virusdatabase. Daar gaan we natuurlijk niet elke keer een waarschuwing voor de deur uitdoen. Dat doen we alleen als we meer meldingen over een virus binnenkrijgen." Van Oers geeft toe dat anti-virusbedrijven daarmee achter de feiten aanlopen. "Uiteindelijk ben je altijd te laat. We proberen wel zo snel mogelijk te reageren door samen te werken met internetaanbieders. Die merken het natuurlijk snel als een virus zich op grote schaal begint te verspreiden."

Kazaa

Volgens Hengst speelt ook de verspreiding via Kazaa een rol. Het virus nestelt zich in de Kazaa-folder en doet zich voor als een aantrekkelijk bestand. "Veel Kazaa-gebruikers scannen de gedeelde bestanden niet op schadelijke code en dus kan een worm zich makkelijk nestelen in het syteem." Van Oers meent daarentegen dat de verspreiding via Kazaa 'wel meevalt'. "Kazaa speelt wel een rol, maar je hebt gewoon veel meer mensen die Outlook constant hebben openstaan dan gebruikers die permanent gebruikmaken van Kazaa."

Omvang

Ook over de omvang verschillen de twee virusexperts van mening. Hengst spreekt van 'de belangrijkste virusuitbraak van 2003'. Van Oers: "Tot nu toe hebben we nog niet echt veel grote virussen gehad. De verspreiding van Fizzer heeft ook geen gigantisch grote proporties aangenomen. In absolute aantallen is Fizzer nog steeds een stuk kleiner dan het Klez-virus. Het lijkt erop dat Fizzer nu op zijn hoogtepunt zit." Hengst ziet dat anders. "Filteraars zoals Messagelabs en CleanPort zien nog steeds een exponentiële groei in het aantal detecties. Dit zal nog wel een week voortduren, als we het vergelijken met andere belangrijke virussen die zich op grote schaal via e-mail verspreiden."