De chatbot met de fantasievolle naam CyberLover is door antivirusbedrijf PC Tools gedetecteerd op Russische datingsites. Wat deze bot zo bijzonder maakt is dat hij (of zij?) dusdanig geavanceerd is dat deze naar verluidt bijna door een Turing Test heen komt. De Turing test is een manier om AI te onderscheiden van 'echte' intelligentie door direct te vergelijken met een menselijke chatter. Dat moet wel met een korrel zout genomen worden: bij een echte Turing test is de mens actief aan het zoeken naar de AI, en daar is CyberLover nog niet aan onderworpen. Hoewel de bot voorlopig alleen in het Russisch is, verwachten de onderzoekers voor valentijnsdag een Engelstalige versie.

De bot kan in een half uur tien relaties aanknopen, en slaat alle doorgestuurde informatie (namen, adressen, zelfs foto's) op. Tijdens het chatten kan de AI bovendien verschillende vermommingen aannemen, van het romantische type tot de gewiekste stoeipoes. Ook zal de bot de gebruiker proberen te verleiden om naar 'haar persoonlijke pagina' te surfen. De link is uiteraard vergeven van de malware.

"Voor een gereedschapje om identiteitsfraude mee te kunnen plegen, laat CyberLover een ongeëvenaard niveau van social engineering zien", zegt PC Tools malware analyst Sergei Shevchenko tegen CNet. Mike Green, vice president productstrategie bij PC Tools voegt daar tegenover de website aan toe dat ze niet weten hoe wijdverspreid de bot is. Wel noemt Green de bot iets om op te letten. "Mensen zijn onderhand gewend om geen bijvoegsels te openen, of niet op een link te klikken die in een chatvenster verschijnt", zegt hij. "Maar dit lijkt op een echt gesprek, waardoor slachtoffers sneller geneigd zijn om persoonlijke informatie te geven, foto's te sturen, of zelfs op een link te klikken." Bron: Techworld