Sinds eind februari houdt de Nederlandse startup zijn poorten gesloten. "Wegens de toegenomen hoeveelheid fraude is het aanmaken van donaties en fooienpotten tijdelijk gesloten om extra controles door te voeren", wordt gemeld op de voorpagina van de site nog steeds. Hierin wordt gelinkt naar een gedateerde blogpost waarin wordt uitgelegd dat de fraudegevallen hun tol eisen, en dat de service tot nader order gesloten blijft.

Het is volgens TipiT wel nog mogelijk om geld uit het systeem te halen. Dit kan wel een tijd duren wegens de extra controle op transacties om fraude te voorkomen. Ondanks deze melding worden TipiT-gebruikers ongeduldig. Bijna twee maanden lijkt teveel te worden. "Het duurt nu al ween tijd jongens. We willen ons geld terug", zegt 'Jules Bonnot' in de reacties. 'DucDigital' merkt cynisch op: "Het lijkt erop dat deze downtime maanden gaat duren."

Honderdduizenden euro's

TipiT nam onder andere het fooiensysteem van Wikileaks op zich dat eerst werd geregeld door PayPal. Met behulp van onder meer de dienst haalde die klokkenluidersite honderduizenden euro's op om zichzelf in de lucht te houden.

TipiT hult zichzelf ondertsussen in stilzwijgen en kan ook na een stop van bijna twee maanden nog steeds geen duidelijkheid bieden. Oprichter van de dienst Alper Çuğun zegt niet te kunnen reageren op de vraag wanneer de dienst weer in de lucht gaat: "Ik heb geen idee."

Volgens Çuğun wordt er wel hard gewerkt om de problemen op te lossen, maar of dit over twee jaar of over een maand is kan hij niet kwijt. Wel wijst Çuğun er op dat gebruikers die hun geld terug willen contact met de organisatie kunnen opnemen.

Geen duidelijkheid voor gebruikers

Op de vraag waarom duidelijkheid uitblijft en welke problemen de oplossing precies in de weg staan blijft hij ook het antwoord schuldig. Volgens Çuğun ligt de zaak ingewikkeld omdat het gaat om een Brits/Nederlandse financiële startup en alles over meerdere schijven moet. Het is volgens de oprichter ook niet nodig om gebruikers verder te informeren. "Wie dat wil, krijgt zijn geld terug."