"Een hacker plus een modem veroorzaakt bijna evenveel schade en verlies bij de vijand, als tijdens een oorlog", zo citeerde generaal Middendorp gisteren een Chinees boek over oorlogsvoering. Middendorp sprak tijdens het Defensie Cyber symposium in Breda.

Daarbij maakte hij bekend dat het Nederlandse leger ook aanvallende cyberactiviteiten gaat inzetten tijdens oorlogshandelingen. De Volkskrant gaat daar vandaag verder op in: in eerste instantie worden 15 hackers getraind door Fox-IT in Delft, waar ze een opleiding van een jaar krijgen.

'Schieten, bombarderen, hacken'

De Volkskrant citeert Hans Folmer, de commandant van de Taskforce Cyber van het leger: "Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van zijn middelen ontzegt. Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost en probeer je hun computers uit te schakelen."

Als er geen gevechtsmissies zijn worden de hackers ondergebracht bij de MIVD, de militaire inlichtingen en veiligheidsdienst. Wat zij daar gaan doen, is onbekend. De MIVD participeert onder meer in NSO, dat inbreekt in de communicatie van buitenlandse doelen.

De hackers komen uit de eigen rangen van het Nederlandse leger. De vijftien zijn de winnaars van een interne competitie waaraan 400 militairen meededen.

Cyber nieuwe domein van oorlogsvoering

De Commandant der Strijdkrachten Middendorp is in ieder geval laaiend enthousiast. zo blijkt uit zijn toespraak van gisteren: "Eén hacker kan belangrijke bedrijfsgegevens ontfutselen. Eén hacker kan een aanval uitvoeren op infrastructuur en financiële systemen. Eén hacker kan militaire doelen uitschakelen."

"Dat bleek wel in 2007. De Israëlische luchtmacht infiltreerde toen op afstand het luchtverdedigingssysteem van Syrië. Zo werd de radar-capaciteit van Syrië ineffectief en dus 'blind' gemaakt. Hierdoor waren de Israëliërs in staat om het Syrische luchtruim binnen te dringen, een in aanbouw zijnde kernreactor te bombarderen én weer veilig huiswaarts te keren. De Syrische strijdkrachten vuurden geen enkele kogel of raket af. Ze hadden de Israëlische jachtbommenwerpers gewoon niet gezien."

"Dat is cyber, dat is hét nieuwe domein van oorlogsvoering."