De kroonprins heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan it-serucitybedrijf Fox-IT. Hij doet dat in zijn rol als lid van de Raad van Advies van ECP-EPN, voor de informatiesamenleving. Fox-IT, hofleverancier van de Nederlandse overheid, heeft Willem-Alexander uitgenodigd om eens te komen kijken binnen het bedrijf. De prins laat zich bijpraten op het gebied van cybersecurity.

Ambassadeursschap?

“Misschien is een ambassadeurschap op het gebied van cybersecurity wel iets voor u", suggereert directeur Ronald Prins van Fox-IT die wijst op het grote belang van cyberbeveiliging. Op deze avance gaat de kroonprins echter niet in.

Prins hamert op het belang van cybersecurity door te wijzen op het feit dat in China 180.000 mensen werken in de cyberspionage. “Dat is goedkoper dan traditionele spionage", betoogt Prins. Hij wijst op hackbare SCADA-beheersystemen voor industriële systemen zoals ook sluizen en gemalen. Verder benadrukt hij dat Israël achter de complexe Stuxnet-worm zat en dat ook het door de kroonprins geliefde watermanagement afhankelijk is van kwetsbare computers.

Hackers aan de goede kant houden

De Fox-IT directeur vertelt dat zijn medewerkers hackers en techneuten zijn die graag uitdagingen aannemen. “Dat klinkt misschien vies, maar voor ons is de naam hacker een geuzennaam."

Kroonprins Willem-Alexander wil vervolgens weten of het mogelijk is om hackers aan de goede kant te houden en ze aan een bedrijf te binden. “Het gaat er bij hacker om dat je een uitdaging heb", stelt Prins. “Ze zijn dus ook prima aan de goede kant te houden."

Vervolgens zegt de kroonprins ook zelf ervaring te hebben met de dezelfde gevolgen van bots die voor een denial-of-service aanval worden ingezet. Hij wijst erop zelf slachtoffer te zijn geweest van cybercriminelen toen hij samen met Prinses Maxima vragen beantwoordde in een chatsessie. Dat is toen verstoord door een DoS-aanval.

Via Ukraïne naar Nederland

Tijdens de presentatie bij Fox-IT vertelt directeur Prins ook dat zijn bedrijf opleiding aan opsporingsinstanties in de Ukraïne te geven. Hij legt uit dat dit relevant voor Nederland is door te wijzen op het feit dat de KPN-hacker die vorige week is opgepakt vaak via servers in de Ukraïne werkte.