Wikileaks introduceerde donderdag tijdens een persconferentie in Londen een database met documenten van ruim 160 bedrijven die spionagesoftware verkopen. Het gaat om de Nederlandse bedrijven Fox-IT, Group 2000 en Pine Digital Security. Wikileaks beweert bewijzen te hebben dat Europese bedrijven spionagesoftware verkopen aan dictatoriale landen.

Spionageproducten

De documenten van de Nederlandse bedrijven bestaan uit brochures en presentaties over spionageproducten. Ronald Prins, directeur Fox-IT vertelt Webwereld dat zij nooit zaken hebben gedaan met dictatoriale regimes. "We hebben wel aanvragen gehad, maar hebben die altijd geweigerd. We staan juist voor een veilige samenleving en daar passen zulke landen niet tussen."

De Wikileaksdocumenten van Fox-IT zijn gericht op de software FoxReplay, waarmee internetverkeer afgetapt kan worden. Fox-IT verkocht de software aan meerdere Europese landen en landen in het oosten en in Amerika. Prins kan niet specificeren welke landen dat zijn. Ook aan de Nederlandse politie is de software verkocht. Die gebruikt het bijvoorbeeld tijdens een strafonderzoek, aldus Prins.

Prins niet onder de indruk

Prins is niet onder de indruk van de documenten op Wikileaks over Fox-IT. "De brochures zijn ook gewoon op onze website te vinden." Hij vindt het initiatief van Wikileaks niet slecht, maar betreurt het prijsschieten wat er nu gebeurt. Wikileaks gooit volgens hem nu alle bedrijven op één hoop, waardoor niet duidelijk wordt welke landen er nu echt geleverd hebben aan dictatoriale regimes.

Fox-IT verkocht zijn afluisterdivisie eind september aan het Amerikaanse NetScout Systems. De verkoop had volgens Prins een puur commerciële reden. "We zijn eerder een bedrijf dat wil uitvinden in plaats van onderhouden." Door de verkoop kwam er geld vrij voor nieuwe innovaties.

Group 2000 en Pine Digital Security hebben nog niet gereageerd.