Security-specialisten van Fox-IT doen onderzoek bij hoster Argeweb en netwerkleverancier AMSIO nadat het concern donderdag een gerichte hackaanval detecteerde. Als voorzorgsmaatregel adviseert het bedrijf al zijn klanten om hun wachtwoorden voor sitebeheer, mail en ftp te wijzigen.

Gerichte aanval op klant

Het betreft een gerichte en geavanceerde hackaanval op een Argeweb-klant, vertelt Gerben van Leeuwen, directeur-eigenaar van Argeweb en AMSIO, aan Webwereld. De aanvaller is wel in het netwerk doorgedrongen, maar daarna is de aanval afgeslagen en er is waarschijnlijk geen gevoelige data ontvreemd.

“Fox-IT doet momenteel met 4 a 5 man onderzoek. Ze kunnen niet met zekerheid zeggen of er geen dump is gemaakt van de tabel. De wachtwoorden in de database zijn gecodeerd, maar uit voorzorg raden we onze klanten aan hun wachtwoorden te wijzigen. Het protocol voor dergelijke scenario's hebben we aangescherpt na Lektober", aldus Van Leeuwen.

Spitten in logfiles

Hij verwacht binnen enkele dagen meer details over de aanval, nadat de logfiles zijn doorgespit. AMSIO is vorig jaar afgesplitst van Argeweb, beide bedrijven vallen wel onder dezelfde holding. AMSIO doet de infrastructuur en managed hosting, Argeweb domeinregistratie en webhosting. Argeweb heeft naar eigen zeggen bijna 140.000 domeinnamen en tienduizenden websites in beheer.