In 2006 is Fox-IT begonnen met FoxReplay Analyst, waarmee het het mogelijk is om internetverbindingen te tappen en waarmee door de data kan worden gezocht. Het sorteert informatie op applicatie, waardoor er snel inzage is in handelingen van getapte personen. De software is bij diverse overheden in tien landen actief.

Grenzen bereikt

Juist dat bedienen van overheden in tien landen was voor Fox-IT lastig. “Dat komt omdat je je roots in Nederlandhebt", zegt Bert Hubert tegenover Webwereld. Hij is de geestelijk vader van de software. Dat leveren van ondersteuning is zwaar voor een relatief kleine organisatie, die voornamelijk in Nederland en de Antillen opereert. Zij hebben geen vestiging in landen waar wel klanten zitten.

NetScout heeft drieduizend klanten en het maakt vergelijkbare programmatuur. Alleen is die software meer gericht op het afluisteren van eigen bedrijfsnetwerken. Dat wordt vaak ingezet voor het analyseren van de kwaliteit van voice-over-ip-verbindingen. “Replay is dus een nieuw ding voor ze."

Geen concurrerende tapclub

Dat Fox-IT heeft gekozen voor deze overname is volgens Hubert bewust. “We hadden geen zin om door een andere tapclub te worden overgenomen", stelt hij resoluut. “We willen voorzichtig zijn."

Daarbij doelt hij op terughoudendheid om niet te gaan tappen in twijfelachtige landen. “We zijn altijd voorzichtig geweest", verklaart hij. “Ik denk, nee, ik weet wel zeker dat we harder hadden kunnen groeien als we waren ingegaan op offerte-aanvragen uit dubieuze landen. Dat hebben we dus niet gedaan."

Afscheid van Fox-IT

Voor Hubert is de overname ook een afscheid van Fox-IT. Hij verhuist mee naar de nieuwe onderneming. Dat is voorlopig een verschuiving op papier, want feitelijk blijft het bedrijf in hetzelfde pand van hun nieuwe 'wederverkoper' in Delft. “Ze kopen vooral een goed team engineers en die verhuizen niet graag", meent hij.

Fox-IT gaat het geld van de verkoop gebruiken om zich meer te richten op kernactiviteiten in forensisch onderzoek, het helpen bij incidenten en beveiligen van overheden en bedrijven. “Met het geld kunnen ze vooral toekomstige innovaties aanjagen", stelt Hubert. “Dat moet je vooral zoeken in de hoek forensische software en preventie van incidenten." Als voorbeeld noemt hij de recente DigiNotar-zaak.

Voor hoeveel geld de divisie is verkocht, blijft een geheim. Waarschijnlijk geen goed bewaard geheim. NetScout is genoteerd aan de NASDAQ en moet dus regelmatig verslag uitbrengen aan de beurswaakhond. Uit die cijfers valt zo'n overname vaak goed af te leiden. De eerste indicaties zijn dat het gaat om een bedrag van meer dan 10 miljoen euro.