Tot die conclusie komt de commissie van het Europees Parlement die het afgelopen jaar onderzoek heeft gedaan naar het bestaan van het Angelsaksische afluistersysteem Echelon, zo meldt het ANP.

Frankrijk heeft drie satellieten op 6.000 kilometer afstand van elkaar en netwerken in de overzeese gebiedsdelen. Frankrijk zou dit netwerk in theorie voor bedrijfsspionage kunnen gebruiken, maar volgens Gerhard Schmid (voorzitter van de Echelon-commissie) is het onduidelijk of Frankrijk dat ook daadwerkelijk doet.

Ook Rusland zou de mogelijkheden hebben om een wereldomspannend afluistersysteem op te zetten.

De commissie sprak haar bezorgdheid uit over de geringe democratische controle op spionagenetwerken als Echelon en dat van Frankrijk.

De overige conclusies van de commissie waren weinig opzienbarend. De meeste uitkomsten waren al eerder naar buiten gekomen. Volgens de tijdelijke commissie van het Europees Parlement leidt het weliswaar geen twijfel dat Echelon bestaat - iets waaraan ook is getwijfeld - maar moet de rol van het systeem niet worden overschat.

Het doel van Echelon is volgens de commissie het onderscheppen van privé- en bedrijfscommunicatie, en niet van militaire communicatie. Echter: "Het systeem is lang niet zo veelomvattend als sommige media hebben aangenomen."