Afgelopen weekend bleek dat de uitvoerder van de Franse Hadopi-wet is gehackt. Hadopi is vergaande wetgeving om auteursrechtschendig via internet tegen te gaan. Wie drie keer wordt betrapt kan afgesloten worden van het internet. Volgens de Franse beveiligingsonderzoeker Olivier Laurelli lekte een virtuele machine veel informatie, zoals scripts, gegevens over p2p-clients die valse peers genereren, lokale fysieke adressen in het datacenter en een wachtwoord van de systemen van Hadopi-uitvoerder Trident Media Group (TMG).

Voorzorgsmaatregel

Als een bewijs daarvoor zette hij een screenshot online. Ook op pastebin verschenen hashes van de TMG-gegevens. Later bleek ook dat de ip-adressen van duizenden mogelijke schenders van het Franse auteursrechtenbeleid die gelogd zijn door TMG zijn gelekt. Dat ontdekte de Franse nieuwssite Numerama. Het gaat om gebruikers van bitorrent netwerken.

Naar aanleiding van dit beveiligingslek bij TMG schort Eric Walter, Secretaris Generaal van Hadopi, het handhaven van de three strikes wetgeving op. Hij heeft de bevindingen van Olivier eerst zelf onderzocht. "Als voorzorgsmaatregel heeft Hadopi besloten de interconnectie met TMG tijdelijk op te schorten", twittert Walter. Aanstaande woensdag volgt er ook een hoorzitting met Olivier over de zaak.

Wet niet gehandhaafd

Torrentfreak wijst erop dat dit betekent dat de wet op dit moment niet gehandhaafd kan worden. TMG is de enige organisatie die bevoegd is om het Hadopi-beleid uit te voeren. Data die voor zaterdag is verzameld kan nog wel worden gebruikt.

Deze opschorting zal volgens Torrentfreak de Franse president Nicholas Sarkozy enorm in verlegenheid kunnen brengen. Sarkozy heeft altijd met zijn volle gewicht achter de three strikes wetgeving gestaan. Hij stelde zelfs voor deze regelgeving in heel Europa door te voeren. Maar dat voorstel sneuvelde.