Deze maand zijn er meerdere drones boven tien verschillende kerncentrales in Frankrijk, gespot. Maar van wie ze zijn, geen idee. Als het aan minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve ligt, worden ze snel uitgeschakeld.

"Er loopt een onderzoek van wie de drones zijn, daarna zullen de onbemande vliegtuigen snel uit de weg geruimd worden", stelde hij op de Franse radio.

De vliegtuigjes werden opgemerkt door de toezichthouders van het grootste elektriciteitsbedrijf van Frankrijk, Électricité de France (EDF). Het viel de bewakers op dat de grootte varieert van tientallen centimeters tot bijna twee meter, meldt Le Monde. Maar dreiging voelen ze niet. "Onze centrales zijn tegen alles bestand, zelfs terroristen."

Greenpeace wast handen in onschuld

Greenpeace heeft in ieder geval laten weten dat ze niets te maken hebben met de drones rondom de kerncentrales. De organisatie werd als eerste aangekeken, omdat kortgeleden ruim vijftig activisten een straf hebben gekregen voor het inbreken in een centrale vlakbij de Duitse grens.