Twee jaar geleden besloot het Franse leger over te stappen op Thunderbird om eigen securityextensies te bouwen. Op basis daarvan bouwden de militairen zelfs een eigen veilige variant op Thunderbird: Trustedbird, voorheen bekend als Milimail.

Code van TrustedBird is terechtgekomen in de deze week verschenen versie 3.0 van Thunderbird. De belangrijkste aanpassing aan de originele software is een systeem waarmee gemonitord wordt of een mail wel of niet gelezen is. "Dit is cruciaal in een command-en control organisatie", zegt een medewerker van Mozilla tegen Reuters. Trustedbird is beschikaar als losse mailclient of als losse add-ons voor Thunderbird.

Voeten in aarde

De overstap naar Trustedbird had wel de nodige voeten in aarde. "Het is minder geruststellend dan een vermaard bedrijf dat kwalitief goede support kan leveren", zegt een IT-medewerker van de Franse overheid.

Op de 80.000 computers van het Franse leger draait nu Trustedbird. Ook de ministeries van Financi├źn, Binnenlandse Zaken en Cultuur gebruiken de open source mailcient. Het mailprogramma bevalt inmiddels zo goed dat het Franse leger TrustedBird aan NAVO heeft gepresenteerd.