Een online voorverkiezing in Parijs van de partij UMP zou fraudeproof en superveilig zijn, maar het Franse Metronews ontdekte dat dit niet het geval is. Een journalist stemde meerdere malen door zich voor te doen als andere inwoners van de hoofdstad. Het blijkt eenvoudig meerdere mensen te registreren voor de online voorverkiezing van de politieke partij Union Pour un Mouvement Populaire (UMP).

Controlefunctie

De controlefunctie bestaat uit een vergelijking met het bevolkingsregister. De naam, het adres en de geboortedatum van een andere Parijzenaar zijn daarom genoeg om een registratie te voltooien. Burgers die willen registreren dienen 3 euro te betalen en Metronews registreerde zonder problemen vier personen met dezelfde creditcard, waar blijkbaar geen controlefunctie voor bestaat.

De journalisten konden zo meerdere malen een stem uitbrengen. Om de resultaten niet negatief te beïnvloeden zou er blanco gestemd zijn. De ‘frauduleuze’ voorverkiezing kwam de UMP meteen op felle kritiek te staan.

De Parti socialiste (PS) noemde de voorverkiezing direct een fiasco en partijprominent Harlem Desiré grapte dat de UMP problemen heeft met de democratische cultuur. Hij verwijst hierbij niet zo subtiel naar de problemen vorig jaar waarbij de UMP bijna uit elkaar viel na beschuldigingen van een verliezende kandidaat dat er met stembiljetten gerommeld was.

'Ophef overdreven'

Verschillende kandidaten van de UMP vroegen zaterdag aan de interne kiescommissie om de verkiezingen op te schorten naar aanleiding van de ophef. De verkiezingsvoorzitter noemde de beschuldiging van de socialisten dat de verkiezingen zijn uitgelopen op een fiasco ‘overdreven’.

Volgens kiesvoorzitter Antoine Rufenacht is er bij iedere verkiezing kans op fraude en de fraude die de journalisten van Metronews aantoonden is volgens hem marginaal. Vandaag moet de uitslag bekend worden van de verkiezing, maar de verliezers hebben eventueel al direct een goede grond om een nieuwe verkiezing te eisen.

Bittere strijd

De verkiezingsstrijd in Parijs wordt bitter uitgevochten en het controversiële homohuwelijk staat in het midden van de strijd. De gedoodverfde UMP-kandidaat voor het Parijse burgemeesterschap, voormalig milieuminister Nathalie Kosciusko-Morizet, zag haar populariteit dalen nadat ze zich onthield van stemmen in het parlement over het openstellen van het huwelijk.

Haar UMP-rivaal Pierre-Yves Bournazel ontpopte zich vervolgens als fel tegenstander van de wet, terwijl hij eerder nog te boek stond als homovriendelijk. Ook Bournazel liet afgelopen weekend weten dat de voorverkiezing maar beter afgeblazen kan worden.