Uit een nieuw onderzoek blijkt dat Fransen na de komst van de three strikeswet (officicieel Hadopi genoemd) afgelopen oktober steeds vaker andere manieren dan p2p-software gebruiken om zonder betaling via internet aan films en muziek te komen. De wet houdt in dat filesharers bij de derde waarschuwing kunnen worden afgesloten van internet. In totaal is het illegale downloadgedrag met 3 procent gestegen sinds de invoering van de wet, schrijft de BBC.

Een groeiend deel van de Fransen stapt over op andere online bronnen, die niet door de wet worden gedekt. De wet gaat alleen over piraterij via filesharingsystemen. Om de wet te omzeilen gebruiken steeds meer Fransen nu illegale downloadsites en streamingdiensten.

Downloadsites

Het gebruik van p2p- of filesharingsoftware daalde sinds oktober van 17,1 procent naar 14,6 procent. Het gebruik van download- en streamingsites steeg echter met 27 procent gedurende dezelfde periode. De downloadsites hebben centrale servers, zodat ze in principe makkelijker zijn aan te pakken. Maar de Franse autoriteiten zijn nog niet begonnen met de handhaving van de nieuwe wet.

Het onderzoek is gehouden onder meer dan tweeduizend internetters in de regio Bretagne en is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Rennes. Uit het onderzoek blijkt ook dat Fransen steeds vaker virtuele servers en besloten fora gebruiken om muziek en films uit te wisselen. De helft van de gebruikers die regelmatig betaalde downloads aanschafte, zei ook gebruik te maken van het illegale aanbod.

Onzinnig onderzoek

Branche-organisatie voor de entertainmentindustrie IFPI diskwalificeert het onderzoek. "Het is nonsens om conclusies van dit onderzoek te verbinden aan het al dan niet succesvol zijn van Franse anti-piraterijwetten, voordat er nog maar één waarschuwingsbrief naar een inbreukmakende gebruiker is verstuurd", aldus IFPI-chef John Kennedy. Volgens Kennedy klopt er bovendien weinig van de onderzoeksmethode. IFPI verwacht verder dat Hadopi op termijn wel degelijk succesvol zal zijn.