Na een onderzoek van vier maanden kon de Franse politie onlangs tot actie overgaan, zo meldt de Franse krant Le Monde. De arrestanten schepten op een online forum op over hun hack-successen. In totaal zouden er 34 bedrijven in Frankrijk, Rusland en IJsland het slachtoffer zijn geworden van de dadendrang van de 22 verdachten. Tot nu toe hebben echter maar zeven bedrijven aangifte gedaan.

De verdachten zullen in juni voor de rechter moeten verschijnen. Zij kunnen tot twee jaar gevangenisstraf of een boete van 30.000 euro krijgen voor inbraak. Worden ze veroordeeld voor het vernietigen van bedrijfsgegevens dan kan de gevangenisstraf oplopen tot vijf jaar. Ook de boete kan in dat geval hoger uitvallen.

Die jeugd van tegenwoordig

De meerderheid van de arrestanten (16 van de 22) is minderjarig. De jongste verdachte is 14, de oudste 25. Dat leidt tot enig cultuurpessimisme bij Graham Cluley, senior technology consultant van Sophos. "We moeten onszelf de vraag stellen wat er misgaat in het onderwijs als jonge mensen denken dat het hacken van computers een acceptabel gedrag is." De security-expert pleit voor meer aandacht voor verantwoord computergebruik op scholen.