De Franse uitgevers voelen zich gesterkt in een nieuw Duits wetsvoorstel dat voorziet in een compensatie als zoekmachines een kop van een artikel publiceren in combinatie met de eerste alinea van het nieuwsartikel.

Dat wetsvoorstel kreeg vorige week steun van de Duitse bundesregering en voorziet in uitbreiding van de wet op de copyrightbescherming. Die uitbreiding kan leiden tot het eisen van een vergoeding aan bijvoorbeeld Google voor het herpubliceren van artikelkoppen en eerste alinea van artikelen.

Discussie in Frankrijk laait weer op

Dat Duitse plan wordt door de Franse belangenorganisatie van bladenuitgevers SEPM aangegrepen om zelf de discussie in eigen land weer tot leven te wekken over dergelijke vergoedingen, schrijft de IDG News Service. Ze zien het Duitse voorstel als “bewijs dat er werkelijk een probleem is tussen de producenten van content en het filter dat er is tussen de content en de lezers", zegt Guillaume Frappat, hoofd van economische en digitale zaken bij SEPM.

De Fransen willen nu een deel van de inkomsten die Google krijgt uit de reclame die rond de nieuwsfragmenten wordt geplaatst. Als een artikelkop en een samenvatting wordt geplaats op bijvoorbeeld Google News is dat vaak genoeg informatie voor de lezer en zal deze niet doorklikken naar de bron, de website van de oorspronkelijke publicatie. Daardoor missen de uitgevers van die publicatie inkomsten, beweert Frappat.

Content is de kurk waarop alles drijft

Ook de Franse uitgevers van dagbladen toont interesse in een nieuw debat over deze kwestie, zegt Frappat, zeker omdat de dagbladindustrie financieel nog meer te lijden heeft van de doorplaatsingen dan de bladenindustrie. Hij zegt verder dat de industrie niet de balans tussen copyright en innovatie wil doorbreken, maar wijst erop dat nog steeds de content de kurk is waarop alles drijft, ook online.

Vorig jaar werd er al een poging gedaan door de Franse uitgevers om meer financiële compensatie te krijgen voor de herpublicatie van content door zoekmachines en online advertentienetwerken, maar die zo geheten 'Google tax' haalde de eindstreep niet.

Google is niet enthousiast

Google heeft nog niet gereageerd op de nieuwe ontwikkelingen in Frankrijk, maar toonde zich eerder boos over de Duitse plannen. “Dit is een bedreiging voor de vrijheid van informatie", zei woordvoerder Kay Oberbeck van Google, en zal grote schade toebrengen tot de Duitse economie en zet Duitsland internationaal op achterstand, meende hij verder.