Deze nieuwste cijfers komen naar buiten tegelijk met de start van een campagne over veilig internetbankieren. De Vereniging van Nederlandse Banken (NVB) wil consumenten waarschuwen voor het gevaar van phishing. Volgens de vereniging is de omvang van fraude met internetbankieren relatief beperkt.

Snelle groei

Toch is de schade erdoor sterk gegroeid. De kostenpost voor banken is in de eerste helft van dit jaar al groter dan de geleden schade over heel vorig jaar. “Dit is reden voor de banken om nog sterker in te zetten op preventie, wetenschappelijk onderzoek, bewustwording bij consumenten en (samen met politie en justitie) opsporing en vervolging", meldt de NVB.

De schade door frauduleuze internettransacties lag in 2009 nog op slechts 1,9 miljoen euro. In 2010 is er al een verzesvoudiging geboekt. Die groei van begin vorig jaar blijkt in datzelfde jaar al te zijn versneld: de 4,3 miljoen in de eerste helft is voorbijgestreefd door de 5,5 miljoen schade in de tweede helft.

Die lijn wordt nu doorgezet, blijkt uit NVB's cijfers over de eerste helft van 2011. "In 2010 waren er 1383 fraude-incidenten met internetbankieren, de eerste helft van dit jaar 2418 incidenten", meldt de vereniging nu. "Dit aantal is gering in vergelijking met het aantal mensen dat via internet bankiert en inmiddels rond de 11 miljoen bedraagt; Nederland loopt hiermee internationaal voorop."

Op één na grootste

Ondanks de stelling van de NVB dat zowel de schade als het aantal incidenten klein is, is fraude met internetbankieren wel een flinke schadepost voor de banken. Het is de op één na grootste van de acht schadeposten die de NVB noemt in een infographic. Daarbij wordt heel 2010 naast de eerste helft van 2011 gezet.

Alleen het skimmen van pin-passen (gevolgd door gebruik van valse pin-passen) kost de banken meer. Die fraudevorm heeft vorig jaar 20 miljoen euro gekost en in de eerste helft van dit jaar al 15 miljoen. De op twee na grootste schadepost is door verloren of gestolen pin-passen. Daarna volgt de schade door verloren of gestolen creditcards.

Fraude bij internetbankieren kost steeds meer: Klik voor groot Bron: infographic NVB.