De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte vandaag verder bekend dat het aantal gevallen van fraude is gestegen van 154 gevallen in 2009 naar 1383 gevallen in 2010.

De meeste fraude werd mogelijk na phishinggevallen, waarbij consumenten via een valse email werden geleid naar een namaakbankensite. Daar werd gevraagd naar inloggegevens, die vervolgens werden misbruikt door criminelen. Volgens de NVB is de fraude gezien het grote aantal internetbankierders “van een relatief beperkte omvang”.

Nieuwe cybercops in actie

Vandaag hebben banken, het openbaar ministerie en de KLPD een convenant getekend dat de fraude van internetbankieren moet bestrijden, Dit convenant Bankenteam regelt onder meer ook de Electronic Crimes Task Force, dat voorlopig 1 jaar gaat opereren. Dat team was onder meer ook verantwoordelijk voor de arrestatie vandaag van drie jonge Naaldwijkers, die voor zeker 70.000 euro hadden buitgemaakt met phishing.

Fraude via internetbankieren neemt toe terwijl de andere populaire fraudepraktijk, skimming, juist afneemt. In de eerste helft van 2010 waren er al 514 gevallen van oplichting via internetbankieren en dat is dus naar nu blijkt in de tweede helft van vorig jaar alleen maar toegenomen. Wel is het schadebedrag van skimming nog steeds veel hoger dan bij fraude met internetbankieren.