Allerlei instanties en bedrijven vragen ten onrechte burgerservicenummers aan bezoekers en klanten, waardoor dat nummer in handen valt van een onbekend aantal onbekenden. Daarnaast staat het BSN op paspoorten en rijbewijzen en wordt het (ten onrechte) gevraagd door sportverenigingen, vogelhouderclubs, kinderdagverblijven, woningbouwverenigingen en het Westfries Archief.

VVD vraagt opheldering

De Tweede Kamerfractie van de VVD heeft bij de ministers, Opstelten van Veiligheid en Justitie, Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Weekers van Financiën gevraagd hoe groot het probleem is met fraude met het BSN in combinatie met DigiD. De vragen zijn gesteld na een uitzending van Radar van afgelopen maandag. Volgens Radar is de wet die betrekking heeft op het BSN de “meest overtreden wet van Nederland”. Daarin wordt namelijk bepaald wie het BSN mag gebruiken, en dat kunnen alleen overheden zijn.

De VVD vraagt aan de bewindslieden in hoeverre het nu nog mogelijk is dat iemand met een gestolen BSN van iemand anders onder die naam een DigiD kan aanvragen. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk teruggaven van de Belastingdienst op een andere rekeningen te laten storten. Fraudeurs maken hier misbruik van.

Hoe groot is het fraudeprobleem?

De liberalen willen weten hoe groot het probleem kan worden nu blijkt dat fraudeurs vrij makkelijk aan het BSN van anderen kunnen komen. Daarnaast wil de VVD weten of en hoeveel fraude met DigiD zich ook voordoet bij andere overheidsdiensten zoals uitkeringinstanties. Kamerleden Van der Burg, Plasschaert en Nepperus weten wat de ministers van plan zijn te doen tegen de fraude met DigiD. “Hoe kan er verder worden gezorgd voor een waterdichte identificatie bij het aanvragen van DigiD?”, vragen ze aan de bewindslieden.

De VVD-politici willen verder weten hoe burgers worden geholpen als ze worden geconfronteerd met fraude met DigiD. In de uitzending van Radar werd duidelijk dat mensen wiens identiteit is gestolen via het BSN dat vrijwel niet kunnen aantonen.

Update 10.13: Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in een reactie dat het BSN op zich niet leidt tot meer fraude, maar dat het gaat om de combinatie van gegevens, zoals de link tussen BSN, naam plus adresgegevens en/of bankrekeningnummer. "Dat iemand anders uw BSN in handen heeft, kan op zichzelf geen kwaad", zegt een woordvoerder. "Daarnaast is de kern van de beveiliging van DigiD dat een aanvrager een brief thuis krijgt om zijn account te activeren."

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.