Vanaf 29 april tot 5 mei konden gebruikers van de gratis webmeetdienst Google Analytics geen datarapporten opvragen, bevestigt een woordvoerder tegen Webwereld. Het bedrijf ging niet in op een vraag over de oorzaak van de storing, maar stelde gerust: "We werken er voortdurend aan om het aantal vertragingen in dataverwerking in de toekomst tot een minimum te beperken."

Backup meetdienst nodig

De verklaring strookt slechts gedeeltelijk met de klachten op het gebruikersforum van de dienst. Daar melden diverse gebruikers een forse daling van het aantal bezoekers. Voor sitebeheerders die meerdere meetdiensten gebruiken, was het daarbij al snel duidelijk dat de problemen bij Google lagen.

Bij andere sites bleken de bezoekersaantallen te kloppen, maar toonde het aantal bezoekers dat via Google Adwords een site bereikte of het aantal ecommerce transacties een grote daling. Google Adwords is het advertentieprogramma van de zoekgigant.

Gebruikers reageerden gefrustreerd over de storing. "Ik denk niet dat iemand op alleen Google Analytics kan vertrouwen," merkt een bezoeker met de gebruikersnaam 'dlln' op. Hij adviseert om een tweede meetdienst als backup te gebruiken.

Gebrekkige communicatie

"Ik ben er verbaasd over dat het zo lang duurt voordat dit probleem wordt opgemerkt. Je zou denken dat zij (Google, red) een bericht zouden publiceren over wat er aan de hand is," merkt een zekere Ecmeins afgelopen zondag op. "Hopelijk zal iemand van Google deze lijst bezoeken en ons inlichten over wat er aan de hand is."

Google leek de klachten lange tijd niet serieus te nemen en gaf tegenstrijdige berichten af. De zoekgigant suste tegen een zekere 'manuel' dat de lage bezoekcijfers waarschijnlijk kwamen doordat de site geen bezoekers had gehad.

Een Webwereld-bezoeker ontving op dinsdag 6 mei echter juist een email waarin Google de problemen onderkende. Daarin gaf de firma tevens aan nog aan een oplossing te werken, hoewel die volgens de woordvoerder al op maandag zouden zijn verholpen.

Problemen worden hersteld

Google heeft in de week van 13 mei zijn excuses aangeboden voor de storing. De firma heeft alle ontbrekende data nog weten te redden, en zal deze in de komende dagen verwerken zodat de meet statistieken op termijn weer accuraat zullen zijn.