De Amerikaanse handelswaakhond wil betere mogelijkheden krijgen om de producenten van spyware boetes op te leggen, zo verklaarde Jon Leibowitz van de FTC tijdens een bijeenkomst over spyware in Washington DC. De anti-spywarewetgeving die nu bestaat in de Verenigde Staten, stelt de FTC alleen in staat om de winsten van spywaremakers af te romen. "Daarbovenop kunnen ze geen boete krijgen", aldus Leibowits.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde eerder dit jaar in met strengere wetgeving tegen spyware. Dit wetsvoorstel, de SPY ACT (een acroniem voor 'Securely Protect Yourself Against Cyber Trespass') geheten, zou het mogelijk maken om spywaremakers een boete tot 3 miljoen dollar op te leggen wegens het kapen van computers en het vertonen van ongewenste reclame. Ook zou er een boete van maximaal 1 miljoen dollar komen te staan op het zonder toestemming verzamelen van persoonlijke informatie. Het probleem is echter dat de Amerikaanse Senaat vooralsnog niets heeft gedaan met het voorstel.

Het zou niet voor het eerst zijn dat de SPY ACT in de Senaat sneuvelt. Het Amerikaanse Huis stemde in oktober 2004 voor het eerst in met het wetsvoorstel. Omdat de Senaat vervolgens niets met het voorstel doet, moet het Huis de wet elk jaar opnieuw indienen.

Bron: Techworld