Yahoo is niet duidelijk over haar privacybeleid, zo luidt de kritiek. Het bedrijf verzamelt gegevens van gebruikers en geeft die door aan haar partners, zonder dat de internetter dat weet. Amazon.com zou ten onrechte profiteren van gegevens die door dochterbedrijf Alexa worden verzameld.

De Federal Trade Commission (FTC), verantwoordelijk voor controle op naleving van antitrustregels en consumentenbeschermingwetten, onderzoekt nu of Yahoo en Amazon.com er 'oneerlijke en misleidende handelspraktijken' op nahouden.

Aanleiding voor het onderzoek naar Yahoo is een onderzoek van de California Healthcare Foundation. Deze non-profit organisatie bekritiseerde twee maanden geleden in een rapport het privacybeleid van 21 websites, waaronder Yahoo. Andere sites, als HealthCentral.com en iVillage.com worden ook onderzocht door de FTC.

Kritiek van de California Healthcare Foundation was dat Yahoo de gebruikers van Yahoo Health geen 'opt-out' mogelijkheid biedt. Er wordt niet eens aangegeven dat informatie wordt opgeslagen.

De FTC was in februari al gestart met een 'informeel onderzoek' naar Alexa en Amazon. Dat is nu een officieel onderzoek geworden. Alexa biedt gratis software die bovenop de browser wordt geïnstalleerd. Als er een site wordt bezocht, suggereert Alexa gerelateerde links.

Volgens veiligheidsexpert Richard Smith kan de gebruiker hierbij onbedoeld allerlei informatie prijsgeven, zoals e-mailadressen. Alexa verzamelt namelijk de complete URL's van de bezochte pagina's. Deze informatie zou het bedrijf delen met derden, waaronder Amazon.com.

Yahoo en Amazon.com zeggen volledig medewerking toe aan de onderzoeken. Een woordvoerster van Yahoo laat zich in diverse media lichtvaardig uit over het onderzoek. In een officieel document, ingeleverd bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC, waarschuwt het bedrijf echter voor grote financiële gevolgen, mochten er inderdaad misstanden worden geconstateerd.