Volgens de Amerikaanse toezichthouder claimden de bedrijven Innovative Marketing en ByteHosting Internet Services ten onrechte dat ze malware of porno hadden aangetroffen op de pc's van hun slachtoffers. Meer dan een miljoen consumenten betaalden 39,95 dollar of meer voor de waardeloze 'security-producten' van de scareware-makers.

Na een klacht (pdf) van de FTC heeft een rechtbank in de staat Maryland de twee bedrijven bevolen om hun dubieuze activiteiten te staken. Ze mogen niet langer de onterechte suggestie te wekken dat ze scans uitvoeren op de pc's van website-bezoekers. Ook mogen de bedrijven geen gebruik meer maken van domeinnamen waarvoor ze onjuiste registratie-informatie hebben verstrekt. De bezittingen van Innovative Marketing en ByteHosting Internet Services, zijn bevroren.

De bedrijven misleidden volgens de FTC niet alleen argeloze internetgebruikers maar ook de websites en advertentienetwerken die hun opdringerige banners toonden. De scareware-producenten claimden dat ze advertenties aanboden namens legitieme bedrijven (zoals Priceline.com of CareerBuilder.com). Maar in plaats van banners voor die bedrijven kregen bezoekers reclame voorgeschoteld die suggereerden dat er een scan werd uitgevoerd op hun computer. Zo verschenen de advertenties van de scareware-bedrijven op legitieme sites zoals die van het Britse tijdschrift The Economist.

De scareware-bedrijven die zijn gevestigd in Cincinnati, Ohio en Kiev (Oekraïne), zijn al sinds 2003 actief. Hun advertenties werden in die tijd meer dan 680 miljoen keer vertoond. Innovative Marketing en ByteHosting Internet Services maakten gebruik van productnamen als WinFixer, WinAntivirus, DriveCleaner, ErrorSafe en XP Antivirus.

Op de site van de FTC staat een waarschuwing tegen nep-scans. Bron: Techworld