De Japanse fabrikant heeft inmiddels een prototype gereed. Het platform moet het antwoord worden op de vraag naar een veilige werktelefoon voor bedrijven die geen risico willen nemen met de informatie die werknemers mee naar huis nemen. Andersom kunnen privé-apps op het werk worden geblokkeerd.

Apps via cloudserver

Fujitsu's systeem koppelt een applicatie op de telefoon aan de cloudserver op het bedrijfsnetwerk. Vervolgens kunnen op dat netwerk zakelijke applicaties zoals e-mail, databases met verkoopcijfers en klantgegevens als HTML 5-apps draaien. De telefoon maakt automatisch contact zodra een werknemer op zijn werkplek arriveert.

Het hele proces is versleuteld. Zo komt data van zakelijke applicaties nooit beschikbaar voor andere applicaties op de telefoon wanneer men de werkplek verlaat. Ook worden er volgens researchmanager Kazuaki Nimura van Fujitsu geen cookies of tijdelijke databestanden opgeslagen. Verder zijn extra beveiligingsopties mogelijk zoals het uitschakelen van de camera.

Android en iPhone

De fabrikant heeft op een evenement in Silicon Valley het prototype van zijn systeem gedemonstreerd. In de video draait het systeem met behulp van een NFC-kaart (Near Field Communication) op een Androidtelefoon en met een gesimuleerd WiFi-signaal op de iPhone. Zodra de telefoons contact maken, schakelt de telefoon direct over naar de veilige zakelijke modus.