Het gaat om een bescherming tegen 'gadgets', vergelijkbaar met de van Mac OS X bekende 'widgets'. De Windows Sidebar Protection tegen de gadgets is als 'high priority'-update toegevoegd aan Windows Update. De update is optioneel, maar kan afhankelijk van de persoonlijke instellingen van Windows Automatic Updates automatisch worden gedownload en geïnstalleerd.

Schoen

Windows Sidebar in Vista bevat kleine applicaties - gadgets -, die bijvoorbeeld tijd en datum of rss-feeds weergeven. De gadgets zijn samengesteld uit html en verschillende scripts. En daar wringt 'm de schoen, waarschuwt Microsoft. "Deze html bevindt zich niet op een willekeurige server op afstand, waarop bijvoorbeeld ook webpagina's te vinden zijn. De html-content van gadgets wordt eerst gedownload met de andere bestanden en dan uitgevoerd vanaf de eigen pc."

Hierdoor kunnen gadgets een gevaar opleveren of zelfs schade toebrengen. De kleine toepassingen worden niet alleen door Microsoft maar ook door derden ontwikkeld. Microsoft verspreid gadgets op zijn eigen site, maar controleert deze niet.

Kill bit

Dankzij de update kan Microsoft voorkomen dat een gevaarlijke gadget wordt geïnstalleerd of in werking gezet. Volgens Austin Wilson van het softwarebedrijf gaat het vooralsnog om een preventieve actie, aangezien er geen voorbeelden bekend zijn van schadelijke gadgets. Zodra dat gebeurt, zal Microsoft een 'kill bit'-bestand maken en toevoegen aan de maandelijkse Windows Update.