Microsoft geeft Windows XP en Office 2003 aanstaande dinsdag de allerlaatste injecties, voordat de stekker eruit gaat. Een historische laatste patch tuesday voor het oude XP, dat nog altijd zeer populair is. Naar schatting zijn er nog zo'n miljoen XP-machines alleen al in Nederland.

Het gaat om verschillende pleisters, voor onder meer kritieke lekken in Internet Explorer 6 en hoger en in Office 2003 en hoger. Daarnaast zijn er nog een 'belangrijke' kwetsbaarheid in Windows zelf, in XP en ook recentere versies, en een belangrijk gat in Publisher 2003, onderdeel van Office 2003.

Custom support voor grote klanten

Na 8 april zullen Windows XP en Office 2003 geen updates meer krijgen voor nieuwe kwetsbaarheden, gaten en exploits. Alleen grootzakelijke klanten kunnen, tegen forse betaling, nog 'custom support' bij Microsoft krijgen voor het bejaarde en onveilige besturingssysteem. Ook de Rijksoverheid heeft zo'n contract afgesloten, dat gaat om miljoenen euro's, omdat het Rijk nog tienduizenden pc's met XP heeft.

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de aanloop naar 8 april onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!