Onlangs heeft Microsoft de ondersteuning stopgezet voor Windows XP met service pack 2 (SP2). Het bedrijf brengt daarom geen beveiligingsupdates meer uit voor die versie van zijn besturingssysteem. Toch wordt het op veel plaatsten nog gebruikt, vooral in complexe productieomgevingen die niet makkelijke te upgraden zijn.

Grand Theft Auto IV

De nieuwste updates van Microsoft, zoals de recente noodpatch voor het kritieke shortcut-lek, vereisen Service Pack 3 nodig. Dat deed onderzoekers bij F-Secure terugdenken aan andere software die SP3 nodig had: Grand Theft Auto IV, schrijft Sean Sullivan van het beveiligingsbedrijf op het laboratoriumblog. Een paar vasberaden gamers hebben die game toch op SP2 draaiend gekregen met behulp van een registry hack.

Daarmee lieten ze het SP2-systeem denken dat het SP3 was, waardoor ze het spel toch konden draaien op die oudere Windows XP-versie. Nu blijkt dat deze hack ook werkt voor installatie van de shortcut-patch. De video hieronder laat zien dat de kwetsbaarheid kan worden uitgebuit, maar dat het lek dicht is nadat de update is uitgevoerd op Windows XP SP2.

Waarschuwing

F-Secure waarschuwt nog wel dat de update door Microsoft niet officieel wordt ondersteund voor SP2. Deze hack kan dus maar beter niet worden toegepast in productieomgevingen, omdat het waarschijnlijk een goede manier is om je systeem instabiel te krijgen. Dus op de plaatsen waar de hack het meest nodig is, is het beter hem toch niet uit te voeren.

Bron: Techworld.nl.