De marktvorser verwacht dat het aandeel cloudgebaseerde diensten op sommige deelgebieden de komende jaren zal verdrievoudigen. Gartner noemt als voorbeeld de beveiliging van het berichtenverkeer, zoals het filteren van malware en spam uit e-mail en instant messaging. In 2008 zullen cloudgebaseerde diensten hier 20 procent van de omzet voor hun rekening nemen. In 2013 zal dit aandeel zijn gestegen naar 60 procent.

Volgens Gartner wordt het voor nieuwe spelers makkelijker om in de beveiligingsmarkt te stappen. Dit komt mede doordat het leveringsmodel flexibeler is af te stemmen op de wensen van de consument. Wel vragen sommige beveiligingfuncties, zoals vulnerability scanning en log management, om een ingrijpende aanpassing van de eigen infrastructuur.

Nieuwe vormen van beveiliging

Software-as-a-Service oplossingen zoals Salesforce.com en Google Apps zullen op hun beurt ook weer zorgen voor een nieuwe vorm van beveiliging waarbij controlemechanismen worden geplaatst tussen de mobiele gebruiker en de clouddienst. 'Hoewel perimeterbeveiliging nodig blijft voor de beveiliging van datacenterfuncties en de grote groep medewerkers die nog niet mobiel is, zijn ook nieuwe benaderingen nodig voor de beveiliging van cloudgebaseerde IT-diensten', aldus Gartner-analist John Pescatore. 'Een mogelijke oplossing is het inzetten van 'cloud-enabled beveiligingproxy's' waarbij de toegang tot goedgekeurde clouddiensten loopt via een cloud-gebaseerde beveiligingsdienst die zorgt voor zaken als authenticatie, data loss prevention, intrusion prevention en netwerktoegangscontrole.'

Negatieve effecten

Gartner waarschuwt dat Software-as-a-Service ook negatieve effecten kan hebben op het gebied van security. Pescatore: 'Goedkope, cloudgebaseerde verwerkingskracht maakt het eenvoudiger en goedkoper om encryptiesleutels te kraken en kwetsbaarheden te vinden in software. Criminelen met een winstoogmerk zullen daar zeker gebruik van maken.' Cloud computing levert bovendien ook de verwerkingskracht die nodig is voor het uivoeren van aanvallen.

Het rapport 'Cloud-Based Computing Will Enable New Security Services and Endager Old Ones' is tegen betaling beschikbaar via de site van Gartner.

Bron: Techworld