Volgens Gartner vallen phishers op steeds grotere schaal aan. Toch slagen ze er niet in om ook meer slachtoffers te maken. Sterker nog, minder mensen worden slachtoffer.

Als phishers eenmaal beet hebben, is de buit wel groter, zegt Avivah Litan, analist bij Gartner. "Als ze succes hebben, stelen ze vijf keer meer dan vorig jaar."

In de Verenigde Staten hebben aanvallers bij een succesvolle aanval dit jaar gemiddeld 1244 dollar buitgemaakt. Vorig jaar was dit nog 256 dollar, aldus Litan.

De marktvorser schat dat dit jaar alleen al 3,5 miljoen Amerikanen gevoelige informatie prijsgeven aan phishers. Vorig jaar waren dat er naar schatting 'slechts' 1,9 miljoen. De totale schade als gevolg van phishingaanvallen zal dit jaar oplopen tot 2,8 miljard dollar, schat Gartner.

Filters

Internet Explorer 7 en Firefox 2.0, de recent geïntroduceerde nieuwe browsers van Microsoft en Mozilla, bevatten nieuwe technologieën om phishingaanvallen tegen te gaan.

"Het is nog te vroeg om te zien hoe effectief dit is, maar de technologie komt zeker een paar jaar te laat", meent Litan.

Volgens Litan werken phishingfilters in de praktijk niet omdat aanvallers blijven zoeken naar manieren om de filters te slim af te zijn. Bron: Techworld