Veiligheidsanalist Ken Dulaney van Gartner waarschuwt voor de gevaren die gepaard gaan met het zakelijke gebruik van de iPhone. Zo schrijft hij in een nieuw rapport: "De nieuwste iPhone biedt niet genoeg veiligheid voor het draaien van aangepaste applicaties." Bij grotere bedrijven is het gebruik van dit soort aangepaste programma's geen uitzondering.

In zijn rapport concludeert Dulaney: "De iPhone 2.0 is klaar voor het gebruik in grote ondernemingen, maar wees gewaarschuwd. Bedrijven moeten het gebruik van de iPhone op grote schaal grondig onderzoeken en zorgvuldig te werk gaan."

Daarnaast moeten gebruikers er rekening mee houden dat het gebruik van de iPhone voor dataverkeer kan leiden tot hoge internationale roaming-kosten. Dulaney voegde ook toe dat de batterij van de iPhone een dag lang intensief e-mailen niet zal ondersteunen.

Beveiliging

Ook de beveiliging is volgens de analist onvoldoende. Met een toegangsbeveiliging middels een wachtwoord en een 'remote wipe' schiet dit tekort, vindt Dulaney. Met de remote wipe-optie heeft een systeembeheerder om bij diefstal of verlies de mogelijkheid om op afstand data van de iPhone te wissen.

Apple levert zelf weliswaar geen versleuteling, maar Apple hoop dat externe leveranciers een dergelijke functionaliteit zullen ontwikkelen via de application programming interface (api) die Apple voor de iPhone beschikbaar heeft gesteld. Dulaney betwijfelt of een dergelijke applicatie snel beschikbaar zal komen. Veel ontwikkelaars hebben namelijk hun beklag gedaan over de beperkte toegangsmogelijkheden tot de iPhone-api.

Zakelijke beperktingen

De eerste iPhone kende geen zakelijke opties, maar bij de onthulling van de iPhone 3G benadrukte APple juist de zakelijke opties van het toestel, zoals ondersteuning voor de Exchange emailserver van Microsoft. Gartner concludeert weliswaar dat het toestel klaar is voor zakelijk gebruik, maar ziet vooral voor grote ondernemingen een aantal grote hordes.

iTunes ongeschikt voor beheer

Zo schuilt er een beveiligingsprobleem in de manier waarop de firmware van de iPhone automatisch wordt aangepast. De iPhone maakt voor updates gebruik van iTunes, maar die software maakt het voor systeembeheerdes onmogelijk om het mobiele apparaat centraal te beheren en controleren.

Dulaney adviseert bedrijven daarom om het register op een iPhone te versleutelen en om automatische firmware updates uit te schakelen. Zo wordt voorkomen dat ongewenste content en virussen via een iPhone het bedrijfsnetwerk infecteren.

Dulaney is overigens al eerder sceptisch geweest over de beveiliging van Apple's iPhone.