Volgens Bill Gates zijn de inspanningen van landen als China om informatieverspreiding via internet tegen te gaan zinloos. Dit vertelde het Microsoft-icoon dinsdag aan een groep studenten van Stanford University.

'Internet is te groot om constant in de gaten te houden'

"Je kunt het internet niet controleren. De wereld van het internet is daar veel te groot voor geworden", zei Gates ten overstaan van de studenten. "Het vrije woord zal op lange termijn altijd overwinnen."

Ook Microsoft zat fout

China heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen in een poging het internetverkeer in het Aziatische land te reguleren. Microsoft kwam eerder onder vuur te liggen omdat het de Chinese overheid daarbij zou helpen. In 2005 sloot Microsoft de blog van journalist Zhao Jing (ook bekend onder het alias Michael Anti) toen hij verslag deed over een staking bij een krant in het land.

De uitspraken van Gates nemen afstand van de eerdere acties van het bedrijf uit Redmond. Volgens Gates is censuur dodelijk voor commercie. "Als je als land een ontwikkelde economie wilt hebben, is een voorwaarde daarvoor een open internet."

Gates deed zijn uitspraken na een debat over 'Sofware, Innovatie, Ondernemerschap en Teruggeven' welke gericht was op twee favoriete onderwerpen van de multimiljardair: de toekomst van technologie en de doelen die Gates zichzelf heeft gesteld na zijn pensioen bij het bedrijf wat hij in 1975 uit de grond stampte.

Pensioen vanaf juli 2008

De oprichter zal in juli zijn taken bij Microsoft volledig neerleggen. Maar stilzitten doet de 52-jarige Gates niet: hij blijft tegen aids, polio en malaria vechten. Een andere ambitie van Gates is innovatie stimuleren die gunstig is voor de economie van Derde Wereldlanden. En ook het bezoeken van universiteiten om daar te praten over technologie blijft hoog op het to-do lijstje prijken.

Toch zal het toekomstige filantropisch bestaan van Gates hem niet direct welgevallen. "Het zou traumatisch kunnen zijn. Vanaf mijn zeventiende heb ik me elke dag fulltime voor Microsoft ingezet. Ik weet niet hoe dat straks zal voelen na mijn pensioen."