De twee voormalige topmannen zijn samen betrokken bij ontwikkelingswerk én doen beide dienst als gastredacteur bij techmagazine Wired. Daarin worden Bill Clinton en Bill Gates ook geïnterviewd, over zaken als veilige sex, de (eroderende) unieke positie (exceptionalism) van de VS (ook wat betreft technologie), en over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

'Dachten ze dan er niets gaande was?'

"Er zijn legitieme redenen voor de overheid om te zien wat er allemaal gebeurd, vooral met nucleaire en biologische wapens", zegt filantroop Gates in het lijvige dubbelinterview. "Het zou dus fijn zijn als er een manier is waarop een deel van de overheid dat we echt vertrouwen, kijkt naar die informatie."

De grondlegger van Microsoft uit wel zijn verbazing over de ontstane ophef naar aanleiding van de onthullingen door NSA-klokkenluider Edward Snowden. Mensen reageren nu geschokt, zegt hij, maar dat lijkt wat naïef. "Dachten zij dan dat er helemaal niets gaande was [qua surveillance - red.]. Maar het is waarschijnlijk wel goed dat er nu een expliciete conversatie is."

Gevaar voor uitlekken staatsgeheimen

Voormalig president van de VS Bill Clinton lijkt het meer op te nemen voor de inlichtingendienst. Hij zegt dat het gebruik van Big Data de erosie van persoonlijke vrijheid waarschijnlijker maakt, maar dat het ook grotere kansen geeft dat legitieme staatsgeheimen uitlekken. Volgens Clintons contacten in de inlichtingenwereld zijn er technische fixes mogelijk om geheimen van de nationale veiligheid (beter) te beschermen.

"Waarom hebben 5 miljoen mensen security-clearances?", vraagt hij zich af waarmee hij lijkt te verwijzen naar voormalig NSA-systeembeheerder Snowden. "En waarom zijn zij in staat om door het hele informatielandschap te gaan, in plaats van dat ze hechter beperkt zijn [qua informatietoegang - red.]?"

'Een beetje uit balans'

Tegelijkertijd uit Clinton ook kritiek op het geheime gerechtshof dat toezicht houdt op de praktijken van de NSA. "Waarom was het Foreign Intelligence Surveillance Court niet in staat om te zien dat de National Security Agency meer data had vergaard dan het hof had goedgekeurd?"

Clinton beantwoordt zijn eigen vraag of de NSA een eerlijke vergissing heeft begaan met: "Het lijkt er op dat ze dat misschien gedaan hebben." Daarbij geeft hij aan dat de balans nu "een beetje" scheefgetrokken is tussen monitoring van mogelijke terroristen in de VS en bescherming van burgercommunicatie.