Je kunt er bij een groot internationaal conflict de klok welhaast op gelijk zetten: virusmakers grijpen de gebeurtenis aan om hun malware te verspreiden. Gary Warner van de University of Alabama maakt op zijn weblog CyberCrime & Doing Time melding van een spamrun die erop is gericht om internetgebruikers malware in de maag te splitsen.

De spammers proberen de aandacht te trekken met onderwerpen als: 'Gaza emergency - UNICEF', 'Israels War on Hamas:A Dozen Thoughts' en 'Now Israel declares 'war to the bitter end' - Middle East, World ...'. De links in de mails verwijzen naar een CNN-nieuwspagina. Wie de video op de betreffende pagina aanklikt, haalt de malware binnen.

Volgens Warner herkennen veel anti-virusproducten de betreffende malware nog niet. De makers van de malware lijken geen politieke bedoelingen te hebben. Hun enige doel is vermoedelijk het verzamelen van persoonlijke informatie (zoals wachtwoorden) van geïnfecteerde gebruikers. Deze gegevens worden doorgestuurd naar een server in de Oekraïne.

Defacements

De hackers die meer dan 300 Israëlische sites hebben gedefaced, lijken wel een duidelijk politiek doel na te streven. Op de bekladde sites prijken anti-Israëlische en anti-Amerikaanse berichten, zo meldt Bernadette Irinco op het TrendLabs Malware Blog. Een voorbeeld van een bekladde pagina is te zien bij Zone-H.org.

Irinco wijst erop dat 'hacktivisten' zich op dit moment niet alleen bezighouden met de strijd in het Midden-Oosten. Sinds november bekladden Pakistaanse en Indiase hackers bijvoorbeeld elkaars overheidssites. En rond Kerstmis begonnen er in Rusland distributed denial of service (DDoS) aanvallen op oppositiesites. Onder meer de site van de Bron: Techworld