Dat blijkt uit nieuwe documenten van Edward Snowden die The Intercept van Glenn Greenwald publiceert. Het gaat om een interne wikipagina van tools van de Joint Research Threat Intelligence Group (JRTIG) van de Britse geheime dienst GCHQ.

Manipuleren, spoofen, DDoS'en

De waslijst aan haast puberale codenamen herbergt verschillende methoden om content en conversaties op sites als Facebook en YouTube te manipuleren, te laten verwijderen of juist te hypen. Uit het boekje van 4Chan of GeenStijl wordt de uitslag van peilingen gestuurd, e-mailadressen gespooft, reaguurders opgehitst, chats gebombardeerd en zelfs klassieke neptelefoontjes gepleegd, zodat bijvoorbeeld twee 'doelwitten' onverwacht met elkaar worden verbonden.

Daarnaast kan een Facebook Wall van een persoon of zelfs alle mensen in een land worden 'gemaskeerd', kunstmatig het verkeer en de search ranking van sites worden opgekrikt en worden DDoS-aanvallen uitgevoerd via een P2P-infrastructuur. Bij dit alles wordt flink gebruik gemaakt van Tor om de digitale sporen te verbergen.

Binnen de wet

GCHQ gaat niet in op het nieuws, maar stelt slechts binnen de wet te opereren onder streng toezicht. Er lopen verschillende rechtszaken tegen de geheime dienst, onder meer van een groep hosters, onder wie het Nederlandse Greenhost.

Een kleine selectie van troltools van GCHQ:

GATEWAY: The ability to artificially increase traffic to a website.

CLEAN SWEEP: Which masquerade[s] Facebook wall posts for individuals or entire countries.

ROLLING THUNDER: Distributed denial of service using P2P.

SCRAPHEAP CHALLENGE: perfect spoofing of emails from BlackBerry targets.

IMPERIAL BARAGE:For connecting two target phone together in a call.

UNDERPASS: to change outcome of online polls.