Volgens informaticadeskundige Nicholas Weaver is de NSA dol op privacyvriendelijke middelen, omdat versleuteld verkeer enorm opvalt tussen onversleutelde en dus minder verdachte communicatiestromen. The Register is op een Usenix-conferentie en doet verslag van Weavers verhaal dat PGP-gebruikers automatisch worden verdacht. De metadata blijft in te zien, en dat is het goud voor diensten als de NSA.

Klinkt bekend? In een rechtszaak meer dan tien jaar geleden vond een rechtbank ook al eens dat mensen die PGP gebruiken dat doen omdat ze niets goeds in de zin hebben. En hetzelfde concept kennen we van het gebruik van bijvoorbeeld Tor en/of Tails, waarmee je automatisch een hogere prioriteit krijgt in de zoeklijstjes van geheime diensten. De NSA ging zelfs zo ver dat thuisgebruikers die een Linux-forum bezochten op de korrel werden genomen.

Weg met enveloppen?

Mede hierom willen bedrijven als Apple en KPN liever standaardversleuteling gebruiken. Om de vergelijking van PGP-uitvinder Phil Zimmermann te gebruiken: het is nu alsof iedereen briefkaarten verstuurt die onderweg in de post door iedereen gelezen kunnen worden. Versleuteling zorgt voor een envelop.

Kortom, met standaardversleuteling wordt elke kaart in een envelop gestopt. Briefgeheim is doodnormaal, maar dezelfde privacyverwachting voor elektronische communicatie leeft blijkbaar niet.