Dat schrijft Steve Griffin, directeur van Morpheus, in een verklaring op de site van het programma. Gebruikers van Morpheus zouden herhaaldelijk een versleuteld bericht hebben ontvangen waarmee de instellingen van het register van hun computer zouden zijn aangepast. Wat de gevolgen van deze wijzingen in het register zijn, laat Griffin onvermeld. De recente aanval op de gebruikers van Morpheus blijkt ook ten grondslag te liggen aan de vorige week bekendgemaakte overstap naar Gnutella. "Omdat de aanval afkomstig lijkt te zijn van de gesloten, particuliere FastTrack-KaZaA software, hebben we besloten niet langer met deze peer-to-peer kernel door te gaan", aldus Griffin. Griffin haalt flink uit naar het FastTrack-netwerk. "Wij denken dat het de mogelijkheid biedt om iemands computer binnen te dringen en de registerinstellingen aan te passen. Bovendien blijven we tegen het meeleveren van spyware met ons product." Morpheus haalt ook de nieuwste versie van KaZaA (versie 1.5) op zijn site door het slijk. "Het is interessant dat iemand die er eerder deze week voor zorgde dat je met je Morpheus-software geen contact kon maken met het netwerk, nu nieuwe software aanprijst die je in staat stelt om wel weer verbinding te maken met het netwerk."

Niet mogelijk

Edwin Metselaar, een van de ontwikkelaars van het FastTrack-netwerk, verwerpt de kritiek van Griffin op het FastTrack-netwerk. "Voorzover ik weet is het niet mogelijk om via het netwerk iemands registerinstellingen aan te passen. Het zou een beetje stom zijn als we het netwerk zo hadden gebouwd." Waarom Griffin dan toch het verhaal verspreidt dat gebruikers van het FastTrack-netwerk gevaar lopen, kan Metselaar niet zeggen. "Er zijn veel speculaties over wat er aan de hand is, maar daar kan ik niets over zeggen." Vorige week werd wel bekend dat het mogelijk is om de computers van gebruikers van het FastTrack-netwerk met een zogeheten denial of sercive (DoS) aanval te laten vastlopen. Daarbij worden er zoveel berichten naar de KaZaA-gebruiker gestuurd dat zijn systeem het niet meer aankan

Gnutella verus FastTrack

De overstap van de Morpheus-gebruikers op het Gnutella-netwerk, is een gevoelige klap voor FastTrack. Van de drie programma's die gebruik maakten van het FastTrack-netwerk (KaZaA, Morpheus en Grokster), had Morpheus verreweg de meeste gebruikers, voornamelijk omdat er geen spyware met de software werd meegeleverd. De aantrekkingskracht van een muziekuitwisselnetwerk als FastTrack is voor een belangrijk deel afhankelijk van het aantal gebruikers. Hoe meer gebruikers, hoe groter immers de kans dat een gebruiker kan vinden wat hij zoekt. Het belangrijkste nadeel van het Gnutella-netwerk is dat het zoeken van de gewenste bestanden langer duurt dan bij meer centrale netwerken zoals die van FastTrack of – in het verleden – Napster.