Windows XP wordt al sinds april 2014 niet meer ondersteund door Microsoft, toch zijn er nog steeds miljoenen gebruikers die het besturingssysteem draaien. Microsoft probeert aan de hand van waarschuwingen gebruikers te overtuigen over te stappen naar een nieuwere versie met Windows maar dat lukt niet echt.

De afgelopen drie jaar is het aandeel slechts met 1,38 procent afgenomen. Een jaar geleden zat dat marktaandeel nog rond de tien procent en in de herfst van 2016 groeide dat aandeel zelfs lichtjes.

Begin dit jaar daalde het marktaandeel weer lichtjes met enkele procenten, maar na de uitbraak van WannaCrypt ging het pas echt hard. De afgelopen maand is het marktaandeel gedaald van 7,04 naar 5,66 procent. Het ziet er naar uit dat er eerst een echte XPocalypse moest plaatsvinden voordat gebruikers echt wakker worden.

Microsoft heeft zelfs patches uitgebracht voor het oude besturingssysteem om de schade wat te beperken, al waren het uiteindelijk vooral Windows 7-gebruikers die last hadden van de ransomware.

Welke versie van Windows draai jij?
Windows XP
Windows 7
Windows 8.x
Windows 10
Andere versie van Windows
Ik gebruik geen Windows
Free survey